ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

 

Комітет

з питань державного будівництва та місцевого самоврядування

 

Протокол засідання № 58/32

                                                                                     13 травня 2009 року                                                                                            15 год. 00 хв.

                                                                                      м. Київ,

                                                                                      вул. Садова, 3а

                                                                                      кім. 416

 

                                       

Голова Комітету Омельченко О.О.

Секретар Комітету Гордієнко С.В.

Присутні: члени Комітету: Боднар О.Б., Ключковський Ю.Б., Сінченко В.М., Черноморов О.М., Павленко В.В., Петренко В.М., Подгорний С.П., Трайдук М.Ф., Матвієнко А.С.

Відсутні: Льовочкін С.В.

 

Відповідальні працівники секретаріату Комітету: Завідувач секретаріату Комітету Малюга А.В., заступник Завідувача секретаріату Комітету Данилюк О.А., головні консультанти: Бережницький Я.В., Дмитрук Л.В., Желтова О.М., Шкуріна Л.Б., Юрчук Ю.А., старший консультант Федоренко Ю.В.

 

 

Запрошені:

Лук’янов В.В. - народний депутат України;

Богашева Н.В. - заступник Міністра юстиції України;

Голубченко А.К. - Перший заступник Голови Київської міської державної адміністрації;

Гапотченко В.І. - заступник Керівника Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Колісніченко В.Є. - завідувач сектору адміністративно-територіального устрою та виборчих систем Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України;

Ганущак Ю.І. - директор Департаменту місцевого самоврядування та адміністративно-територіального реформування Міністерства регіонального розвитку та будівництва України;

Лебединська О.Ю. - заступник Завідувача відділу з питань територіальної організації влади  Управління регіональної політики Секретаріату КМУ;

Ляхович В.А. - головний консультант відділу висвітлення діяльності Верховної Ради України (інформаційне управління);

Бондар В.І. - Камінь-Каширський міський голова;

Березюк О.В. - голова юридичного товариства;

Доля С.О. - колишній Малинський міський голова;

Міняйло С.О. - радник податкової служби, заступник директора юридичного департаменту ДПА України;

Чебан І.М. - завідувач відділу Головної служби забезпечення зв’язків з Верховною Радою України та Кабінетом Міністрів України.

 

***

 

ПОРЯДОК ДЕННИЙ

1.     Про заяву Міністра внутрішніх справ України Ю.В.Луценка до Голови Верховної Ради України В.М.Литвина щодо розгляду питання про його відставку.

            Про проект Постанови Верховної Ради України про відставку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. (реєстр. №4455, н.д. В.Лук’янов).

2. Про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про столицю України - місто-герой Київ” (реєстр. № 4463, н.д. М.Трайдук та інш.).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо унормування чисельності керівного складу) (реєстр. №4127, н.д. А.Гриценко).

4. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області”.

5.     Про призначення позачергових виборів:

         5.1. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних,  міських голів.

         5.2. Про інформацію Робочої групи Комітету з вивчення ситуації, що склалася в Костичанівській сільській раді Новоселицького району Чернівецької області.

         5.3. Про ситуацію, що склалася в Броварській міській раді Київської області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Броварського міського голови.

         5.4. Про призначення позачергових виборів Малинського міського голови Житомирської області.

6. Про проект Закону про спеціальну перевірку відомостей, які подають кандидати на зайняття посад державних службовців, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України (реєстр. №2169, на заміну раніше поданого, н.д. А.Матвієнко, О.Бондар, В.Баранов).

7. Про проект Закону про внесення змін до статті 52 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (щодо доповнення підстав відновлення дії акту Кабінету Міністрів України, зупиненого внаслідок звернення Президента України до Конституціїйного Суду України щодо конституційності такого акту) (реєстр. №4089, н.д. О.Фельдман, О.Гейман).

8. Про проект Закону про упорядкування сільської поселенської мережі, поглиблення принципів місцевого самоврядування у сільській місцевості та сприяння деурбанізації народонаселення (реєстр. №4028, н.д. Ю.Одарченко).

***

 

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про проект порядку денного засідання Комітету.

Голова Комітету запропонував членам Комітету ознайомитись із проектом порядку денного засідання Комітету та поставив на голосування пропозицію про його прийняття за основу.

ГОЛОСУВАЛИ:За” - 10 народних депутатів України, “Утримався” - 1 народний депутат України (А.Матвієнко).

Пропозицію підтримано.

 

Голова Комітету запропонував членам Комітету внести до проекту порядку денного свої зауваження та  пропозиції.

О.Омельченко вніс пропозицію перенести розгляд питання про проект Закону про упорядкування сільської поселенської мережі, поглиблення принципів місцевого самоврядування у сільській місцевості та сприяння деурбанізації народонаселення (реєстр. №4028, н.д. Ю.Одарченко) на одне з наступних засідань Комітету, враховуючи прохання народного депутата України Ю.Одарченка (лист додається).

Голова Комітету звернув увагу присутніх на письмове звернення народного депутата України А.Гриценка щодо можливості розгляду на засіданні Комітету проекту Закону про внесення змін до Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо унормування чисельності керівного складу) (реєстр. №4127, н.д. А.Гриценко) без його присутності (лист додається).

А.Матвієнко вніс дві пропозиції, а саме:

- перенести розгляд питання про проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про столицю України - місто-герой Київ” (реєстр. № 4463, н.д. М.Трайдук та інш.), у зв’язку з відсутністю висновку Головного науково-експертного управління.

- розглянути другим за черговістю питання проекту порядку денного про проект Закону про спеціальну перевірку відомостей, які подають кандидати на зайняття посад державних службовців, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України (реєстр. №2169, на заміну раніше поданого, н.д. А.Матвієнко, О.Бондар, В.Баранов).

Голова підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорний поінформував присутніх, що в блоці питань про призначення позачергових виборів, які він має доповідати, міститься питання про призначення позачергових виборів Малинського міського голови Житомирської області, яке було вивчено робочою групою під керівництвом Голови Комітету О.Омельченка. Тому вноситься пропозиція заслухати з цього питання О.Омельченка.

Всі пропозиції було одноголосно підтримано присутніми народними депутатами – членами Комітету.

Голова Комітету О.Омельченко ознайомив народних депутатів України - членів Комітету із оновленим проектом порядку денного засідання Комітету з такою послідовністю питань:

       1. Про заяву Міністра внутрішніх справ України Ю.В.Луценка до Голови Верховної Ради України В.М.Литвина щодо розгляду питання про його відставку.

            Про проект Постанови Верховної Ради України про відставку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. (реєстр. №4455, н.д. В.Лук’янов).

2. Про проект Закону про спеціальну перевірку відомостей, які подають кандидати на зайняття посад державних службовців, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України (реєстр. №2169, на заміну раніше поданого, н.д. А.Матвієнко, О.Бондар, В.Баранов).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (щодо унормування чисельності керівного складу) (реєстр. №4127, н.д. А.Гриценко).

4. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області”.

5.     Про призначення позачергових виборів:

         5.1. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних,  міських голів.

         5.2. Про інформацію Робочої групи Комітету з вивчення ситуації, що склалася в Костичанівській сільській раді Новоселицького району Чернівецької області.

         5.3. Про ситуацію, що склалася в Броварській міській раді Київської області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Броварського міського голови.

         5.4. Про призначення позачергових виборів Малинського міського голови Житомирської області.

6. Про проект Закону про внесення змін до статті 52 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (щодо доповнення підстав відновлення дії акту Кабінету Міністрів України, зупиненого внаслідок звернення Президента України до Конституціїйного Суду України щодо конституційності такого акту) (реєстр. №4089, н.д. О.Фельдман, О.Гейман).

7. Різне.

 

***

1.

       СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про заяву Міністра внутрішніх справ України Ю.В.Луценка до Голови Верховної Ради України В.М.Литвина щодо розгляду питання про його відставку.

В.Петренко поінформував присутніх про те, що підкомітет з питань органів виконавчої влади  розглянув на своєму засіданні заяву Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. до Голови Верховної Ради України Литвина В.М. щодо розгляду питання про його відставку та пропонує обговорити питання на засіданні Комітету, а рішення сформулювати за результатами обговорення.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету, В.Лук’янов.

С.Гордієнко наголосив на необхідності прийняття двох окремих рішень по двох питаннях, які представленні в порядку денному засідання Комітету.

В.Лук’янов як автор проекту Постанови Верховної Ради України про відставку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. (реєстр. №4455),  виклав свою точку зору на обставини конфлікту, пов’язаного з Міністром внутрішніх справ України Луценком Ю.В., що мав місце 4 травня 2009 року в аеропорту м. Франкфурт-на-Майні  (Німеччина) та запропонував підтримати його законодавчу ініціативу.

Голова Комітету О.Омельченко узагальнюючи пропозиції, які надійшли в ході обговорення даного питання, запропонував присутнім членам Комітету визначитися шляхом голосування по кожній з них окремо.

Пропозиція 1:

Рекомендувати Верховній Раді України розглянути заяву Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. до Голови Верховної Ради України Литвина В.М. щодо розгляду питання про його відставку.

ГОЛОСУВАЛИ: “За ” – 10 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України (О.Омельченко).

Пропозицію підтримано.

 

Пропозиція 2:

Рекомендувати Верховній Раді України утворити тимчасову слідчу комісію з питань з’ясування обставин конфлікту, пов’язаного з Міністром внутрішніх справ України Луценком Ю.В., що мав місце 4 травня 2009 року в аеропорту м. Франкфурт-на-Майні  (Німеччина)

ГОЛОСУВАЛИ: “За ” – 10 народних депутатів України, “Утримався” – 1 народний депутат України (О.Черноморов).

Пропозицію підтримано.

 

Пропозиція 3:

Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією розглянути питання про відсторонення Луценка Ю.В. від виконання повноважень за посадою Міністра внутрішніх справ України на час проведення службового розслідування.

ГОЛОСУВАЛИ: “За ” – 7 народних депутатів України, “Утрималися” – 2 народних депутати України, “Проти” -  2 народних депутати України.

Пропозицію підтримано.

 

Узагальнюючи пропозиції народних депутатів України – членів Комітету щодо послідовності розміщення, підтриманих Комітетом, окремих пропозицій, Голова Комітету О.Омельченко вніс на голосування проект рішення Комітету з цього питання в остаточній редакції:

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України розглянути заяву Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. до Голови Верховної Ради України Литвина В.М. щодо розгляду питання про його відставку;

2. Рекомендувати Верховній Раді України утворити тимчасову слідчу комісію з питань з’ясування обставин конфлікту, пов’язаного з Міністром внутрішніх справ України Луценком Ю.В., що мав місце 4 травня 2009 року в аеропорту м. Франкфурт-на-Майні  (Німеччина);

3. Звернутися до Кабінету Міністрів України з пропозицією розглянути питання про відсторонення Луценка Ю.В. від виконання повноважень за посадою Міністра внутрішніх справ України на час проведення службового розслідування.

      4. Доручити виступити від Комітету під час розгляду цього питання на засіданні Верховної Ради України секретарю Комітету, народному депутату України Гордієнку С.В.

ГОЛОСУВАЛИ: “За ” – 8 народних депутатів України, “Утрималися” – 3 народних депутати України (В.Петренко, В.Павленко, М.Трайдук).

Рішення прийнято.

 

Народний депутат України В.Лук’янов заявив, що він задоволений рішенням Комітету з питання про заяву Міністра внутрішніх справ України Ю.В.Луценка до Голови Верховної Ради України В.М.Литвина щодо розгляду питання про його відставку.

 

***

       СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Постанови Верховної Ради України про відставку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. (реєстр. №4455, н.д. В.Лук’янов).

В.Петренко поінформував, що підкомітет з питань органів виконавчої влади на своєму засіданні обговорив питання про проект Постанови про відставку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. (реєстр. №4455 від 12.05.2009 р.), поданий народним депутатом України В.Лук’яновим, та пропонує підтримати рішення залишити проект Постанови без розгляду як такий, що внесений без достатніх правових підстав.

В обговоренні питання взяли участь: присутні члени Комітету.

УХВАЛИЛИ:

Проект Постанови про відставку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. (реєстр. №4455), поданий народним депутатом України Лук’яновим В.В., залишити без розгляду як такий, що внесений без достатніх правових підстав.

ГОЛОСУВАЛИ: “За ” – 10 народних депутатів України, “Утрималися” – 1 народний депутат України (О.Черноморов).

Рішення прийнято.

 

2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про спеціальну перевірку відомостей, які подають кандидати на зайняття посад державних службовців, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України (реєстр. №2169, на заміну раніше поданого, н.д. А.Матвієнко, О.Бондар, В.Баранов).

Доповідач поінформував присутніх, що в даному законопроекті пропонується врегулювати “правові та організаційні засади, основні принципи проведення спеціальної перевірки відомостей, які подають кандидати, на зайняття посад державних службовців, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України”. Законопроект внесений на заміну раніше поданого від 17.09.08 р.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

Під час обговорення надійшло дві пропозиції щодо проекту висновку Комітету із зазначеного питання: про відхилення законопроекту та про прийняття законопроекту за основу. Оскільки жодну з них не було підтримано, секретар Комітету С.Гордієнко запропонував повторно розглянути законопроект (реєстр. №2169) на засіданні підкомітету з питань органів виконавчої влади.

         Голова Комітету О.Омельченко вніс пропозицію припинити обговорення даного питання та перенести його розгляд на наступне засідання Комітету.

Пропозиції підтримано одноголосно.

 

3.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про внесення змін до Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (щодо унормування чисельності керівного складу) (реєстр. №4127, н.д. А.Гриценко).

Доповідач поінформував присутніх, що в даному законопроекті пропонується шляхом внесення змін до статей 6 та 22 Закону України “Про Кабінет Міністрів України” встановити законодавче обмеження кількості віце-прем’єр-міністрів та заступників міністрів і керівників центрального органу виконавчої влади (не більше трьох). 

В.Петренко наголосив, що чинний Закон України “Про Кабінет Міністрів України” не містить вказівок на точну чи граничну кількість посад віце-прем’єр-міністрів України у складі Уряду і повністю узгоджується з нормами Конституції України (ст.114). Також у даному Законі не встановлено кількісних обмежень щодо посад заступників міністра. Це пов’язано з тим, що Закон України “Про Кабінет Міністрів України” врегульовує статус міністрів саме як членів Уряду, а не керівників центральних органів виконавчої влади, якими є міністерства.

Голова підкомітету відзначив, що загалом питання повноважень, організації, порядку діяльності центральних органів виконавчої влади не є предметом правового регулювання Закону України “Про Кабінет Міністрів України”. Окрім того, зважаючи на виключні повноваження Кабінету Міністрів України, утворювати, реорганізовувати і ліквідовувати міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, передбачені ст.116 Конституції України, встановлення обмежень кількості посад заступників міністра чи керівника центрального органу виконавчої влади актом Верховної Ради України, яким є звичайний закон, видається не доцільним.

За наслідками обговорення питання, підкомітет запропонував Комітету проект висновку, яким рекомендується Верховній Раді України законопроект (реєстр. № 4127) за наслідками розгляду у першому читанні відхилити.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до Закону України “Про Кабінет Міністрів України” (реєстр. №4127 від 27.02.2009р.), поданий народним депутатом України А.Гриценком, за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

2. Доручити виступити від Комітету під час розгляду цього питання на засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань органів виконавчої влади, народному депутату України В.Петренку.

ГОЛОСУВАЛИ: За” – одноголосно.

Рішення прийнято.

 

4.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань державного будівництва В.Сінченка про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області”.

В.Сінченко повідомив, що Волинська обласна рада порушила перед Верховною Радою України клопотання про встановлення меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області.

Питання про зміну меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Раково-Ліською сільською, Камінь-Каширською міською, Камінь-Каширською районною, Волинською обласною радами, Комітетом Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин.

Підкомітет з питань державного будівництва погодився з пропозиціями Управління по зв’язках з місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України щодо позитивного вирішення цього питання і рекомендує членам Комітету підтримати клопотання Волинської обласної ради про встановлення меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області.

 

 

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України  проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області” прийняти за основу та в цілому.

     2. Доручити виступити від Комітету з цього питання  заступнику Голови Комітету, народному депутату України  Сінченку В.М.

ГОЛОСУВАЛИ: За” - одноголосно.

Рішення прийнято.

 

5.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових місцевих виборів:

5.1. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних,  міських голів.

         5.2. Про інформацію Робочої групи Комітету з вивчення ситуації, що склалася в Костичанівській сільській раді Новоселицького району Чернівецької області.

         5.3. Про ситуацію, що склалася в Броварській міській раді Київської області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Броварського міського голови.

         5.4. Про призначення позачергових виборів Малинського міського голови Житомирської області.

5.1.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних,  міських голів.

Доповідач поінформував про підготовлені документи з питання про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних голів та про рішення відповідного підкомітету запропонувати Комітету проект рішення, за яким Верховній Раді України рекомендується призначити позачергові місцеві вибори на неділю 02 серпня 2009 року.

С.Подгорний повідомив, що станом на 13 травня 2009 року для розгляду на засіданні Комітету підготовлено 9 проектів постанов щодо призначення позачергових місцевих виборів у зв’язку з достроковим припиненням  повноважень сільського та селищного голів, а саме: 4 – за власним бажанням на підставі поданих заяв, 4 - у зв’язку зі смертю, 1 – за рішенням ради.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори

         Балашівського сільського голови (Балашівська сільська рада Іванівського району Херсонської області),
         Семенівського сільського голови (Семенівська сільська рада Криничанського району Дніпропетровської області),
         Ставчинецького сільського голови (Ставчинецька сільська рада Хмельницького району Хмельницької області),
         Любинського сільського голови (Любинська сільська рада Яворівського району Львівської області),
         Завидовицького сільського голови (Завидовицька сільська рада Городоцького району Львівської області),
         Комісарівського селищного голови (Комісарівська селищна рада Перевальського району Луганської області),
         Введенського селищного голови (Введенська селищна рада Чугуївського району Харківської області),
         Токмацького міського голови (місто Токмак Запорізької області)
на неділю 2 серпня 2009 року, прийнявши відповідні постанови Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ: “За”- одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

5.2.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного про інформацію Робочої групи Комітету по вивченню ситуації, яка склалася в Костичанівській сільській раді Новоселицького району Чернівецької області

         Доповідач зазначив, що на виконання рішення Комітету від 18 лютого 2009 року Робоча група Комітету по вивченню ситуації, що склалася в Костичанівській сільській раді Новоселицького району Чернівецької області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Костичанівського сільського голови І.Ф.Шеремета, 24 березня 2009 року провела зустріч у селі Костичани з сільським головою, депутатами та членами виконкому Костичанівської сільської ради.

         Під час зустрічі та за результатами вивчення документів було з’ясовано, що у Львівському апеляційному адміністративному суді 30 січня 2009 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою Костичанівської сільської ради на постанову Новоселицького районного суду Чернівецької області, якою було скасовано рішення зазначеної сільської ради про дострокове припинення повноважень Костичанівського сільського голови І.Шеремета. Судове засідання на той час ще не відбулося, внаслідок чого, Робоча група не вносила на розгляд Комітету будь-яких пропозицій з цього питання.

         7 травня 2009 року Львівський апеляційний адміністративний суд розглянув на своєму засіданні вказану апеляційну скаргу і за попередньою інформацією залишив в силі рішення Новоселицького районного суду Чернівецької області. Таким чином, Шеремета І.Ф. поновлено на посаді Костичанівського сільського голови.

         Враховуючи викладене, Робоча група Комітету вважає, що на сьогодні немає підстав для призначення позачергових виборів Костичанівського сільського голови Новоселицького району Чернівецької області.   

Інформацію взято до відома.

 

5.3.

            СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян С.Подгорного щодо ситуації, яка склалася в Броварській міській раді у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Броварського міського голови Антоненка В.О.

         Доповідач нагадав, що Броварська міська рада рішенням від 24 липня 2008 року достроково припинила повноваження Броварського міського голови Антоненка В.О.

4 серпня 2008 року у Броварському міськрайонному суді Київської області було відкрито провадження за адміністративним позовом депутата Броварської міської ради Андрієвського В.А. до Броварської міської ради про скасування зазначеного рішення.

         Судові засідання по відповідній справі тривають з жовтня 2008 року. Останнє з них пройшло 29 квітня 2009 року. За наявною інформацією наступне засідання призначено на 14 травня 2009 року.

Інформацію взято до відома.

 

5.4.

СЛУХАЛИ: інформацію Голови Комітету О.Омельченка про призначення позачергових виборів Малинського міського голови Житомирської області.

Доповідач поінформував присутніх про діяльність Робочої групи Комітету з вивчення ситуації в Малинській міській раді Житомирської області, яка здійснила виїзд до м. Малина, де було проведено низку особистих зустрічей та вивчено необхідні матеріали.

О.Омельченко запропонував членам Комітету ознайомитись з інформацією та пропозиціями Робочої групи Комітету та підтримати проект рішення Комітету, відповідно до якого, керуючись пунктом 30 частини першої статті 85 Конституції України, частинами другою та п'ятою статті 79 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, частиною третьою статті 14, частинами другою та шостою статті 15 Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів”, та з метою захисту виборчих прав територіальної громади міста Малин Комітет рекомендує Верховній Раді України призначити позачергові вибори Малинського міського голови Житомирської області на неділю 2 серпня 2009 року.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України, С.О.Доля, О.В.Березюк.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України призначити позачергові вибори Малинського міського голови Житомирської області на неділю 2 серпня 2009 року, прийнявши відповідну Постанову Верховної Ради України.

2. Доручити виступити на пленарному засіданні Верховної Ради України з цього питання народному депутату України, голові підкомітету з питань виборчого законодавства та об’єднань громадян Подгорному С.П.

ГОЛОСУВАЛИ:За” – 9 народних депутатів України, “Не голосували” – 2 народних депутати України.

Рішення прийнято.

 

6.

СЛУХАЛИ: інформацію голови підкомітету з питань органів виконавчої влади В.Петренка про проект Закону про внесення змін до статті 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо доповнення підстав відновлення дії акту Кабінету Міністрів України, зупиненого внаслідок звернення Президента України до Конституціїйного Суду України щодо конституційності такого акту) (реєстр. №4089, н.д. О.Фельдман, О.Гейман).

Доповідач поінформував присутніх, що завданням законопроекту, за визначенням авторів, є доповнення підстав відновлення дії акту Кабінету Міністрів України, зупиненого внаслідок звернення Президента України до Конституційного Суду України щодо його конституційності.

В.Петренко відзначив, що законодавча ініціатива спрямована на вдосконалення положень Закону України “Про Кабінет Міністрів України” дозволяє охопити інші варіанти рішень Конституційного Суду України за наслідками розгляду звернення Президента України щодо конституційності акту Кабінету Міністрів України, зупиненого ним на підставі п.15 частини першої статті 106 Конституції України.

 За наслідками обговорення питання підкомітетом запропоновано проект висновку Комітету, яким рекомендується Верховній Раді України законопроект реєстр. № 4089 за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

1. Рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України про внесення змін до статті 52 Закону України «Про Кабінет Міністрів України» (щодо доповнення підстав відновлення дії акту Кабінету Міністрів України, зупиненого внаслідок звернення Президента України до Конституційного Суду України щодо конституційності такого акту) (реєстр. №4089 від 19.02.2009 р.), поданий народними депутатами України А.Фельдманом і О.Гейманом, за результатами розгляду у першому читанні прийняти за основу.

2. Доручити виступити від Комітету під час розгляду цього питання на засіданні Верховної Ради України голові підкомітету з питань органів виконавчої влади, народному депутату України В. Петренку.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” –  10 народних депутатів України, Утримався” – 1 народний депутат України (С.Гордієнко).

Рішення прийнято.

 

 

 

 

7.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка щодо звернення до Верховної Ради України про порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом  “Князя  Ярослава Мудрого” ІІІ ступеня народного депутата України, заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань  державного будівництва та місцевого самоврядування СІНЧЕНКА Віктора Миколайовича.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

З огляду на вагомий особистий внесок у розбудову держави, соціально-економічний розвиток територіальних громад Київської області, утвердження місцевого самоврядування, активну законотворчу діяльність та з нагоди Дня Конституції і 60 - річчя від дня народження звернутися до Верховної Ради України з пропозицією про порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом  “Князя  Ярослава Мудрого” ІІІ ступеня народного депутата України, заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань  державного будівництва та місцевого самоврядування СІНЧЕНКА Віктора Миколайовича.

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

  Рішення прийнято.

 

8.

СЛУХАЛИ: інформацію Секретаря Комітету С.Гордієнка щодо нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Желтової О.М. Грамотою Верховної Ради України. Доповідач ознайомив присутніх із вимогами Положення про Почесну грамоту та Грамоту Верховної Ради України, повноваженнями Комітету при нагородженні цими відзнаками парламенту, нагадав про основні досягнення кандидата на нагородження за час роботи у секретаріаті Комітету та запропонував підтримати відповідне подання.

В обговоренні питання взяли участь: присутні народні депутати України.

УХВАЛИЛИ:

З огляду на значний особистий внесок у розвиток виборчого законодавства України та місцевого самоврядування, багаторічну плідну діяльність та з нагоди Дня Конституції України звернутися до Верховної Ради України з поданням про нагородження головного консультанта секретаріату Комітету Желтової Ольги Миколаївни відзнакою Верховної Ради України – Грамотою Верховної Ради України.  

ГОЛОСУВАЛИ: “За” – одноголосно.

 

  Рішення прийнято.

 

 

 Голова Комітету                                                      О. ОМЕЛЬЧЕНКО

 

     Секретар Комітету              ________________      С.ГОРДІЄНКО

 

 

 

 

 

ПИТАННЯ ПОРЯДКУ ДЕННОГО,

ЯКІ РОЗГЛЯНУЛИ НА ЗАСІДАННІ КОМІТЕТУ

13.05.2009 року

       1. Про заяву Міністра внутрішніх справ України Ю.В.Луценка до Голови Верховної Ради України В.М.Литвина щодо розгляду питання про його відставку.

            Про проект Постанови Верховної Ради України про відставку Міністра внутрішніх справ України Луценка Ю.В. (реєстр. №4455, н.д. В.Лук’янов).

2. Про проект Закону про спеціальну перевірку відомостей, які подають кандидати на зайняття посад державних службовців, призначення або погодження призначення на які здійснюється Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України (реєстр. №2169, на заміну раніше поданого, н.д. А.Матвієнко, О.Бондар, В.Баранов).

3. Про проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (щодо унормування чисельності керівного складу) (реєстр. №4127, н.д. А.Гриценко).

4. Про проект Постанови Верховної Ради України “Про встановлення меж міста Камінь-Каширський Камінь-Каширського району Волинської області”.

5.     Про призначення позачергових виборів:

         5.1. Про призначення позачергових виборів окремих сільських, селищних,  міських голів.

         5.2. Про інформацію Робочої групи Комітету з вивчення ситуації, що склалася в Костичанівській сільській раді Новоселицького району Чернівецької області.

         5.3. Про ситуацію, що склалася в Броварській міській раді Київської області у зв’язку з достроковим припиненням повноважень Броварського міського голови.

         5.4. Про призначення позачергових виборів Малинського міського голови Житомирської області.

6. Про проект Закону про внесення змін до статті 52 Закону України "Про Кабінет Міністрів України" (щодо доповнення підстав відновлення дії акту Кабінету Міністрів України, зупиненого внаслідок звернення Президента України до Конституціїйного Суду України щодо конституційності такого акту) (реєстр. №4089, н.д. О.Фельдман, О.Гейман).

7. Питання про звернення до Верховної Ради України про порушення клопотання перед Президентом України про нагородження орденом  “Князя  Ярослава Мудрого” ІІІ ступеня народного депутата України, заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань  державного будівництва та місцевого самоврядування СІНЧЕНКА Віктора Миколайовича.

 

8. Питання про подання щодо нагородження Грамотою Верховної Ради України головного консультанта секретаріату Комітету Желтової Ольги Миколаївни.

 

 

Повернутись до списку публікацій

Версія для друку

Ще за розділом


“4 cесія 6 скликання ”

25 грудня 2013 17:27
25 грудня 2013 17:24
27 листопада 2013 14:43
27 листопада 2013 14:35
27 листопада 2013 14:33
27 листопада 2013 14:29
27 листопада 2013 14:28
27 листопада 2013 14:25
27 листопада 2013 14:24
27 листопада 2013 14:23